Praktische Informatie

Handige informatie om te weten als je naar Bonaire gaat!

Bijna elke vakantieganger weet dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens je vakantie. Op deze pagina delen we de belangrijkste praktische informatie over Bonaire met je!

Geldzaken

Sinds 1 januari 2011 wordt op Bonaire de Amerikaanse dollar als munteenheid gebruikt. De euro wordt ook geaccepteerd, maar de wisselkoers is vaak ongunstig dus je kunt het beste in Amerikaanse dollars betalen. In de stadjes Kralendijk en Rincon vind je op verschillende plaatsen pinautomaten en kun je in de winkels ook gewoon met je pinpas betalen. Ook kun je gebruik maken van je creditcard om te betalen, let echter wel op dat je daarvoor de pincode van je creditcard en een geldig legitimatiebewijs nodig hebt. Tenslotte is het gebruikelijk om in restaurants, aan gidsen en taxichauffeurs een fooi te geven. Dit is zo’n 5 tot 10% van het totale bedrag.

Entry Tax Bonaire

Vanaf 1 juli 2022 geldt voor alle toeristen vanaf 13 jaar die naar Bonaire op vakantie gaan een ‘Entry Tax’ van USD 75 per persoon per verblijf. Kinderen van 2 tot en met 12 jaar betalen USD 10 per persoon per verblijf. Deze belasting kan vanaf twee weken voor vertrek online per Ideal of per creditcard betaald worden. Het is ook mogelijk de ‘Entry tax’ ter plaatse bij aankomst op Flamingo Airport met een creditcard of pinpas te voldoen. Vergeet niet vooraf je pinpas via je bank kosteloos aan te zetten voor gebruik buiten Europa. Een contante betaling is niet mogelijk. Klik voor meer informatie en om eventueel de betaling van de Entry Tax online te voldoen op de officiële website van de Bonairiaanse overheid : toeristenbelasting

Bonaire Nature Fee

Om het water rond Bonaire te betreden heb je een zogenaamd STINAPA E-Ticket nodig, dat vroeger bekend stond als Stinapa penning. Dat geldt niet alleen voor duikers, surfers, kite boarders, kajakkers, snorkelaars en andere watersporters, maar ook voor wie in de zee rond Bonaire of Klein Bonaire gaat zwemmen. Dat komt omdat dit hele gebied tot het beschermde Bonaire National Marine Park behoort. Dit nationale park wordt samen met het Washington Slagbaai Nationaal Park en Lac beheert door de Stichting Nationale Parken (STINAPA). Deze non-profit organisatie beheert, onderhoudt, promoot en beschermt de nationale parken van Bonaire. Het is geen overheidsinstelling en ze ontvangen geen enkele subsidie voor hun werkzaamheden. De bron van inkomsten bestaat uit de verkoop van de zogenaamde nature fees waarmee de inwoners van Bonaire en de bezoekers gezamenlijk bijdragen aan het beheer van de prachtige natuur van Bonaire.

Het bezoeken van de onderwaterwereld van Bonaire is onderhevig aan een aantal regels. Zo mag je geen koraal, sponsdieren, planten of levende dieren aanraken. Dit is om de onderwaterwereld te beschermen. Daarom is het dragen van duikhandschoenen ook verboden in het Bonaire National Marine Park (BNMP). Een uitzondering wordt gemaakt voor wrakduikers. Het is ook verboden om dode onderdelen uit het water te halen en mee te nemen. Denk hierbij aan dood koraal, dode dieren en schelpen. Ga je er met een (huur)boot op uit? Dan mag je niet zomaar overal voor anker gaan omdat de ankers de onderwaterwereld kunnen beschadigen. In het water zijn boeien aangebracht waar je een boot aan kunt leggen.
Als je gaat duiken rond Bonaire bekijk dan voor meer informatie ook even de pagina Duiken op Bonaire
Voor het betreden van het Bonaire National Marine Park, Lac en Washington Slagbaai National park betaal je dus een zogenaamde ‘nature fee’. Deze vergoeding is per kalenderjaar per persoon. Met een eenmalige aanschaf kun je dus het hele jaar gebruik maken van alle gebieden die onder STINAPA vallen. Door middel van het STINAPA E-Ticket dat je digitaal ontvangt kun je aantonen dat je deze ‘nature fee’ betaald hebt. Dit kun je bijvoorbeeld via je mobiele telefoon laten zien.
Vanaf 2023 geldt er één tarief. Iedereen die wil snorkelen, duiken of aan andere watersporten in en rond Bonaire wil doen, betaalt een uniform tarief van $ 40,- per persoon. Vanaf 2023 mag iedereen met een STINAPA-ticket het Washington Slagbaai Nationaal Park bezoeken.
Kinderen onder de 13 jaar hebben geen STINAPA-ticket nodig. Ook inwoners van Bonaire en de zustereilanden Aruba en Curaçao hoeven vanaf 2023 geen nature fee meer te betalen.
Je kunt het vignet online kopen bij Stichting Stinapa
Het vignet is, behalve bij duikcentra, tevens te koop bij hotels, diverse activiteitenaanbieders en bij de ingang van Washington Slagbaai National Park.

Veiligheid

Bonaire is een veilig eiland waar je een onbezorgde vakantie kunt hebben. Natuurlijk moet je, net zoals je thuis doet, wel voorzorgsmaatregelen treffen. Zo is het belangrijk dat je de auto en vakantiehuis afsluit wanneer je weg gaat en je geen waardevolle spullen achterlaat. Deze kun je het beste in een kluisje bewaren op je kamer of afgeven bij de receptie van je accommodatie. Let ook goed op zakkenrollers op drukke plaatsen, laat geen tassen onbeheerd achter en neem geen pakjes aan van vreemden. Verder zijn er op het eiland veel loslopende ezels. Er wordt hiervoor gewaarschuwd met verkeersborden, maar let altijd goed op. De ezels lopen vrij rond en willen ’s nachts nog wel eens op het nog warme asfalt gaan liggen. Vooral rond de schemering en in straten die minder goed verlicht zijn is het daarom slim om de vaart te minderen en met groot licht te rijden. Kortom, het eiland is veilig, maar denk wel logisch na.

Taal

De officiële talen die op het eiland worden gesproken zijn het Papiaments en het Nederlands. Het Nederlands is naast de officiële spreektaal ook de officiële bestuurstaal op het eiland. Daarnaast spreken veel mensen in de toeristische branche ook vaak Spaans en Engels.

Gezondheid

Wanneer je op vakantie gaat naar Bonaire heb je geen vaccinaties nodig. Daar hoef je je dus niet druk om te maken! Let verder goed op dat je jezelf altijd insmeert met zonnebrand en een zonnebril draagt van goede kwaliteit. Zo voorkom je een zonnesteek. In Kralendijk en Ricon zijn verschillende apotheken waar je terecht kunt voor medicijnen of advies. Daarnaast spreken vrijwel alle artsen op Bonaire Nederlands en Engels en is er een ziekenhuis aanwezig op het eiland. Vergeet niet je zorg verzekeringspasje mee te nemen als je op vakantie gaat en sluit een reisverzekering af.

Bellen

Bellen of gebeld worden is erg duur op Bonaire. Degene die naar Bonaire belt wordt belast met het internationale beltarief, en degene die op Bonaire gebeld wordt op zijn/haar van thuis meegenomen mobiel betaalt ook de ‘buitenlandtoeslag’. Een duur belletje dus! Daarom kun je beter gebruik maken van een belhuis. In belhuizen op Bonaire kun je relatief goedkoop bellen en internetten. Bel je naar vanaf Bonaire naar een land buiten Bonaire? Vergeet dan niet de betreffende landcode eerst in te toetsen. Wil je lokaal bellen? Zorg dat je een simlock vrije telefoon hebt en schaf een prepaid simkaart met Bonairiaans telefoonnummer aan. Deze zijn goedkoop verkrijgbaar in de belwinkels in Kralendijk.

Geïnteresseerd in een verblijf in vakantievilla Caribbean Dream, Cas Maya, of het huren van een andere vakantiewoning, villa of appartement op Bonaire?

Ga naar HuisjeHurenBonaire, of ga direct naar de beschikbaarheidskalenders van Vakantievilla Caribbean Dream Bonaire of de naastgelegen Vakantievilla Cas Maya. Op Meer Vakantiehuizen & Appartementen te huur op Bonaire  , krijg je een indruk van nog meer mogelijkheden voor het huren van een vakantieverblijf op Bonaire.

Misschien ben jij voor je vakantie naar Bonaire niet tijdgebonden en ben je geïnteresseerd in aanbiedingen of Last Minute Kortingen. Op HuisjeHurenBonaire – Aanbiedingen & Last Minute Kortingen Bonaire, kun je kijken welke speciale aanbiedingen er momenteel zijn voor het huren van een vakantieverblijf op Bonaire

Voor vragen, reserveringen en meer informatie over het huren van een vakantiewoning, vakantiehuis, villa of vakantie appartement op Bonaire, kun je contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier.

  Naam*

  E-mail adres*

  Onderwerp

  Bericht

  Andere manieren om ons te bereiken

  Of je nu vragen hebt over het huren van een vakantieverblijf voor korte- of lange termijn op Bonaire, of juist over het verhuren van jouw eigen vakantiehuis op Bonaire, je kunt altijd contact met ons op nemen via het contactformulier. Het is ook mogelijk om ons een bericht te sturen via Facebook. Voor urgente zaken kan er contact met ons worden opgenomen via WhatsApp op +316 41744614. Bellen kan natuurlijk ook altijd.

  Locatie

  Brenda Taselaar,
  Huisje Huren Bonaire,
  Bona Bista A-46,
  Bona Bista Estate,
  Bonaire
   

  Contactgegevens

  +316 41744614
  info@huisjehurenbonaire.nl

  Homepage