Duiken op Bonaire

Welkom in 'Divers Paradise', het onderwater wonder rondom Bonaire.

Beschermd gebied

Ongeveer de helft van alle vakantiegangers die Bonaire bezoeken komen speciaal voor het duiken. Het eiland heeft een adembenemende onderwaterwereld die ook wel het Bonaire National Marine Park wordt genoemd. De zee rondom Bonaire is namelijk tot een diepte van 75 meter beschermd gebied! Al tientallen jaren mogen de vissen in de Caribische Zee rondom Bonaire niet bejaagd worden. Vissen zien duikers als medebewoners en lijken soms wel handtam. Sta er vooral niet van te kijken als vissen vrolijk achter je aan zwemmen in plaats van je te zien als een natuurlijke vijand!

De koraalriffen van het eiland vormen de leefomgeving van veel verschillende prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners. Bonaire valt buiten de orkaanzone en daarom heeft het koraal een goede kwaliteit en is vrijwel nog helemaal intact. Op sommige plekken is het zicht onderwater meer dan 90 meter. Vrij bijzonder dus!

Op Bonaire gelden geen speciale regels om te mogen duiken, het is voor iedereen toegankelijk. Je kunt vrijwel op ieder moment van de dag naar een willekeurige plek aan de kust rijden om vanaf het strand te duiken. Echter het bezoeken van de onderwaterwereld van Bonaire kent wel een paar regels. Zo mag je geen koraal, sponsdieren, planten of levende dieren aanraken. Dit is om de onderwaterwereld te beschermen. Daarom is het dragen van duikhandschoenen ook verboden in het Bonaire National Marine Park (BNMP). Een uitzondering wordt gemaakt voor wrakduikers. Het is ook verboden om dode onderdelen uit het water te halen en mee te nemen. Denk hierbij aan dood koraal, dode dieren en schelpen.

Ga je er met een (huur)boot op uit? Dan mag je niet zomaar overal voor anker gaan omdat de ankers de onderwaterwereld kunnen beschadigen. In het water zijn boeien aangebracht waar je een boot aan kunt leggen.
Als je gaat duiken rond Bonaire dan moet je eerst een oriëntatiecursus volgen bij het bedrijf of de organisatie waar je je perslucht van afneemt. Deze korte cursus bestaat uit een droog en een nat onderdeel. Hierbij leer je alle regels rondom het duiken in het Bonaire National Marine Park kennen.
Iedere duiker is verplicht US $40,00 (jaar 2023) te betalen voor een zogenaamde duikpenning (Nature Tag). Deze is een kalenderjaar geldig en is bij elke duikschool verkrijgbaar. De opbrengsten worden gebruikt voor het onderhoud van het Marine Park. Tevens geeft deze penning recht op gratis toegang tot het Washington-Slagbaai Park. Van deze bron van inkomsten worden onder andere de parkrangers en parkmanagers betaald die werkzaam zijn in het park, maar ook bijvoorbeeld de bescherming van het koraal, schildpadden etc., kortom ook de hele onderwaterwereld in en rondom Bonaire.
Het vignet is, behalve bij duikcentra, tevens te koop bij hotels, diverse activiteitenaanbieders en bij de ingang van Washington Slagbaai National Park.

Voor meer informatie over de Nature Tag en een link naar de Stinapa website om deze eventueel online aan te schaffen, kijk op de pagina Praktische Info Bonaire

Het eiland maakt gebruik van ‘drive thru fill stations’. Dit zijn tankstations, maar dan speciaal voor sportduikers. Bij zo’n station kun je jouw lege duikfles omruilen voor een volle om door te hoppen naar de volgende duiklocatie.

Er zijn 86 officiële duiklocaties op Bonaire, waaronder 51 kant-duiklocaties. Je herkent deze officiële locaties aan de speciale gele stenen aan de kant en de gele boeien in het water. Elke duiklocatie heeft een unieke naam en een eigen stukje historie. Op het eiland zijn een aantal duiklocaties die alleen met een boot te bereiken zijn, dit noemen we boot-duiken. Sommige koraalriffen en wrakken liggen vrij ver uit de kust. Ernaartoe zwemmen met je duikuitrusting vanaf het strand is haast niet te doen. Om bij het rif te komen dat het verste van de kust ligt ben je ongeveer een uurtje onderweg met de boot, echter is de gemiddelde tijd naar de koraalriffen maar een kwartier.


Respecteer het rif!

In de onderwaterwereld van Bonaire zijn ontzettend veel en adembenemende koraalriffen te vinden. Deze riffen zijn de natuurlijke leefomgeving van meer dan honderden gekleurde vissen en andere dieren die in de zee wonen. Van alle duikers wordt gevraagd om deze kwetsbare koraalriffen te respecteren en intact te houden. Je mag bijvoorbeeld geen stukken koraal of schelpen als souvenir mee naar huis nemen. Daarnaast vind je in de zee een aantal wrakken die voor alle duikers toegankelijk zijn.

Op Bonaire zijn er ontzettend veel duikscholen te vinden. Hier werken gediplomeerde duikinstructeurs die goede kennis hebben van de onderwaterwereld op het eiland. Als je een ervaren duiker bent kun je bij duikscholen of duikshops een complete duikuitrusting huren of kopen. Heb je nog geen duikbrevet? Onder begeleiding van een ervaren duikinstructeur kun je een proefduik maken of een cursus volgen om je duikbrevet te halen.

Wanneer je gaat duiken moet je goed opletten op het gevaar van decompressie- of caissonziekte. Dit krijg je wanneer je te snel naar de oppervlakte stijgt. Symptomen zijn jeuk, overgeven, hevige pijn, duizeligheid en het verliezen van je bewustzijn. Als je hier last van krijgt is het belangrijk dat je direct behandeld wordt in een ‘decompressiekamer’, ook wel druktank genoemd. Op Bonaire is er zo’n kamer aanwezig naast het ziekenhuis in Kralendijk.  Na het duiken een hete douche nemen of intensief sporten is ook niet verstandig, dit verhoogt de kans op het krijgen van een decompressie. Tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat er tussen je laatste duik en het vliegen minimaal 24 uur moet zitten. Let hier goed op!

Ben je niet zo’n fan van duiken? Geen probleem! Je kunt op Bonaire ook heel goed snorkelen en zo toch van de mooie onderwaterwereld genieten. Bij de duikscholen en duikshops kun je jouw snorkeluitrusting huren of kopen. Tevens worden er verschillende “snorkeltochten” door de scholen georganiseerd.

Geïnteresseerd in een verblijf in vakantievilla Caribbean Dream, Cas Maya, of het huren van een andere vakantiewoning, villa of appartement op Bonaire?

Ga naar HuisjeHurenBonaire, of ga direct naar de beschikbaarheidskalenders van Vakantievilla Caribbean Dream Bonaire of de naastgelegen Vakantievilla Cas Maya. Op HuisjeHurenBonaire – Meer Villa’s & Appartementen , krijg je een indruk van nog meer mogelijkheden voor het huren van een vakantieverblijf op Bonaire.

Misschien ben jij voor je vakantie naar Bonaire niet tijdgebonden en ben je geïnteresseerd in aanbiedingen of Last Minute Kortingen. Op HuisjeHurenBonaire – Aanbiedingen & Last Minute Kortingen Bonaire, kun je kijken welke speciale aanbiedingen er momenteel zijn voor het huren van een vakantieverblijf op Bonaire

Voor vragen, reserveringen en meer informatie over het huren van een vakantiewoning, vakantiehuis, villa of vakantie appartement op Bonaire, kun je contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier.

  Naam*

  E-mail adres*

  Onderwerp

  Bericht

  Andere manieren om ons te bereiken

  Of je nu vragen hebt over het huren van een vakantieverblijf voor korte- of lange termijn op Bonaire, of juist over het verhuren van jouw eigen vakantiehuis op Bonaire, je kunt altijd contact met ons op nemen via het contactformulier. Het is ook mogelijk om ons een bericht te sturen via Facebook. Voor urgente zaken kan er contact met ons worden opgenomen via WhatsApp op +316 41744614. Bellen kan natuurlijk ook altijd.

  Locatie

  Brenda Taselaar,
  Huisje Huren Bonaire,
  Bona Bista A-46,
  Bona Bista Estate,
  Bonaire
   

  Contactgegevens

  +316 41744614
  info@huisjehurenbonaire.nl

  Homepage