Duiken op Bonaire

Welkom in 'Divers Paradise', het onderwater wonder rondom Bonaire.

Beschermd gebied

Ongeveer de helft van alle vakantiegangers die Bonaire bezoeken komen speciaal voor het duiken. Het eiland heeft een adembenemende onderwaterwereld die ook wel het Bonaire National Marine Park wordt genoemd. De zee rondom Bonaire is namelijk tot een diepte van 75 meter beschermd gebied! Al tientallen jaren mogen de vissen in de Caribische Zee rondom Bonaire niet bejaagd worden. Vissen zien duikers als medebewoners en lijken soms wel handtam. Sta er vooral niet van te kijken als vissen vrolijk achter je aan zwemmen in plaats van je te zien als een natuurlijke vijand!

De koraalriffen van het eiland vormen de leefomgeving van veel verschillende prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners. Bonaire valt buiten de orkaanzone en daarom heeft het koraal een goede kwaliteit en is vrijwel nog helemaal intact. Op sommige plekken is het zicht onderwater meer dan 90 meter. Vrij bijzonder dus!

Op Bonaire gelden geen speciale regels om te mogen duiken, het is voor iedereen toegankelijk. Je kunt vrijwel op ieder moment van de dag naar een willekeurige plek aan de kust rijden om vanaf het strand te duiken. Iedere duiker is verplicht US $45,00 (jaar 2020) ( zwemmers, snorkelaars, zeilers en iedereen die verder het water van het BNMP betreedt, ouder dan 12 jaar, $25,00) te betalen voor een zogenaamde duikpenning (Nature Tag). Deze is een kalenderjaar geldig en is bij elke duikschool verkrijgbaar. De opbrengsten worden gebruikt voor het onderhoud van het Marine Park. Tevens geeft deze penning recht op gratis toegang tot het Washington-Slagbaai Park. Van deze bron van inkomsten worden onder andere de parkrangers en parkmanagers betaald die werkzaam zijn in het park, maar ook bijvoorbeeld de bescherming van het koraal, schildpadden etc., kortom ook de hele onderwaterwereld in en rondom Bonaire.

Koop het vignet online bij Stichting Stinapa

Het vignet is, behalve bij duikcentra, tevens te koop bij hotels, diverse activiteitenaanbieders en bij de ingang van Washington Slagbaai National Park.

Het eiland maakt gebruik van ‘drive thru fill stations’. Dit zijn tankstations, maar dan speciaal voor sportduikers. Bij zo’n station kun je jouw lege duikfles omruilen voor een volle om door te hoppen naar de volgende duiklocatie.

Er zijn 86 officiële duiklocaties op Bonaire, waaronder 51 kant-duiklocaties. Je herkent deze officiële locaties aan de speciale gele stenen aan de kant en de gele boeien in het water. Elke duiklocatie heeft een unieke naam en een eigen stukje historie. Op het eiland zijn een aantal duiklocaties die alleen met een boot te bereiken zijn, dit noemen we boot-duiken. Sommige koraalriffen en wrakken liggen vrij ver uit de kust. Ernaartoe zwemmen met je duikuitrusting vanaf het strand is haast niet te doen. Om bij het rif te komen dat het verste van de kust ligt ben je ongeveer een uurtje onderweg met de boot, echter is de gemiddelde tijd naar de koraalriffen maar een kwartier.


Respecteer het rif!

In de onderwaterwereld van Bonaire zijn ontzettend veel en adembenemende koraalriffen te vinden. Deze riffen zijn de natuurlijke leefomgeving van meer dan honderden gekleurde vissen en andere dieren die in de zee wonen. Van alle duikers wordt gevraagd om deze kwetsbare koraalriffen te respecteren en intact te houden. Je mag bijvoorbeeld geen stukken koraal of schelpen als souvenir mee naar huis nemen. Daarnaast vind je in de zee een aantal wrakken die voor alle duikers toegankelijk zijn.

Op Bonaire zijn er ontzettend veel duikscholen te vinden. Hier werken gediplomeerde duikinstructeurs die goede kennis hebben van de onderwaterwereld op het eiland. Als je een ervaren duiker bent kun je bij duikscholen of duikshops een complete duikuitrusting huren of kopen. Heb je nog geen duikbrevet? Onder begeleiding van een ervaren duikinstructeur kun je een proefduik maken of een cursus volgen om je duikbrevet te halen.

Wanneer je gaat duiken moet je goed opletten op het gevaar van decompressie- of caissonziekte. Dit krijg je wanneer je te snel naar de oppervlakte stijgt. Symptomen zijn jeuk, overgeven, hevige pijn, duizeligheid en het verliezen van je bewustzijn. Als je hier last van krijgt is het belangrijk dat je direct behandeld wordt in een ‘decompressiekamer’, ook wel druktank genoemd. Op Bonaire is er zo’n kamer aanwezig naast het ziekenhuis in Kralendijk.  Na het duiken een hete douche nemen of intensief sporten is ook niet verstandig, dit verhoogt de kans op het krijgen van een decompressie. Tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat er tussen je laatste duik en het vliegen minimaal 24 uur moet zitten. Let hier goed op!

Ben je niet zo’n fan van duiken? Geen probleem! Je kunt op Bonaire ook heel goed snorkelen en zo toch van de mooie onderwaterwereld genieten. Bij de duikscholen en duikshops kun je jouw snorkeluitrusting huren of kopen. Tevens worden er verschillende “snorkeltochten” door de scholen georganiseerd.

Wilt u gebruik maken van onze extra services ?

Speciaal voor onze gasten kunnen wij een aantal extra services aanbieden. Bijvoorbeeld het regelen van een huurauto of scooter, maar ook bijvoorbeeld een ontbijt (boodschappen)service.
Wilt u misschien een duik- of snorkeltrip gaan maken tijdens uw vakantie op Bonaire, dan kunnen wij korting voor u regelen bij de partners waar wij mee samenwerken.
Wilt u meer weten over onze extra services? Laat dan hier een berichtje achter en wij zullen u zo snel mogelijk antwoorden.

Waar wil je meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave voor ontvangen?